Dan, prietenul meu din studentie, cu care ma revad dupa doua decenii, se plange ca nu si-a atins obiectivele in ultimii cativa ani, ca este lipsit de energie si ca nu mai are timp pentru familie, sanatate, pasiuni si prieteni.

L-am felicitat ca are timp pentru munca, dar m-a rugat sa nu glumesc cu lucruri serioase..

Mi-a marturisit ca situatia devine din ce in ce mai urata. Orice obiectiv pe care il scrie nu se materializeaza (desi e scris pe hartie si SMART formulat ca la cursurile mele ☺ ).

I se pare ca nu are timp si amana multe activitati. Cu cat criza de timp e mai intensa el amana mai mult. Apoi e suparat si frustrat. Daca are un termen generos pentru o sarcina situatia devine parca si mai grava. E in stare sa nu faca nimic pana in ora dinaintea termenului limita.

Bineinteles ca e stresat la maximum si asta il blocheaza si mai tare. Se autoacuza si se cearta zilnic cu eul lui taraganator si asta-i seaca energia si cheful de viata.

Are o pozitie manageriala intr-o firma mare din Romania. In urma cu cateva luni a aparut marea oportunitate si a avut sansa ca in 30 de zile sa intocmeasca prezentarea pentru Consiliul de Administratie. Era ocazia deosebita care-l putea propulsa in cariera.

O astepta de cand se angajase aici in urma cu cativa ani. Ar fi putut sa mai castige inca 2.000 de euro pe luna si sa urce trei nivele ierarhice in urmatorul an.

Dupa estimarile lui ar fi avut de lucru in jur de 14-16 ore la acest material. Si-a alocat in agenda o ora pe zi. Avea suficient timp ca sa o prezinte sefului pentru observatii si sa isi rafineze tehnica de prezentare.

Problema a aparut cand mai erau trei zile si seful i-a cerut sa vada lucrarea, dar nu era nimic gata.

A reusit sa o finalizeze in doua zile, dar calitatea a fost de nivel “suficient”.

Stresat de calitatea raportului a facut o prezentare indoielnica iar sansa vietii lui s-a spulberat.

Nu-i venea sa creada ca numai afurisita de amanare era vinovata pentru situatia asta.

La fel se intampla cu afacerea pe care o initiase cu trei ani in urma si in care spera sa-si gaseasca libertatea si prosperitatea mult dorite.

Stia exact ce are de facut, ii placea, avea relatii bune cu potentialii clienti, produsele erau apreciate, insa firma era tot in faza de inceput.

Exact ca acum trei ani. Pentru ca amana.

Nu mai vorbesc de cele 10 kg de care voia sa scape inca de acum 6 ani si care inca asteptau sa se ocupe cineva de ele…

Dupa o scurta discutie am gasit cauza stagnarii si suferintei: PROCRASTINAREA! Amanarea sau taraganarea, temporizarea sau tergiversarea, intarzierea actiunii sau oricum mai vrei sa-i zici.

Am ramas cu senzatia ca perfectionismul lui ii genera aceste amanari, dar e posibil sa mai fie si alte cauze.

Si pentru ca sunt convins ca numai el se poate ajuta iar intrevederea noastra a fost scurta, i-am promis ca o sa-i scriu cateva idei care sa-l ajute sa inteleaga mai bine cu ce se confrunta si sa-i sugerez cateva posibile remedii.

Comportamente, cauze si efecte legate de amanare

  1. majoritatea oamenilor amana si nu e nici o tragedie
  2. amanarea este normala, dar practicata in exces poate deveni patologica
  3. activitatile neplacute si cele noi sunt amanate mult mai des
  4. perfectionistii amana mai mult, din teama de a nu a fi la cel mai inalt nivel
  5. amanatorii evita locul sau momentul actiunii, dau vina pe altii sau pe imprejurari, isi gasesc altceva de facut si pretind apoi ca sunt ocupati, gasesc argumente ca o sa mearga prost si au exemple concrete pentru asta sau fac haz pe seama amanarii
  6. acestia sunt foarte sensibili la recompensa imediata si nu sunt in stare sa o amane, chiar daca mai tarziu e de cateva ori mai mare
  7. fricile si lipsa increderii in sine, stressul, boala, oboseala cronica, depresia si alte afectiuni medicale pot genera si ele acest comportament de amanare
  8. amanarea cronica poate genera la randul ei disfunctionalitati precum lipsa de incredere, stress, depresie, anxietate, vina, pesimism si neintegrare sociala, creand astfel un “cerc vicios” care merge din rau in mai rau
  9. ruperea cercului vicios prin bune-practici si victoriile mici dar constante, pot genera la randul lor “cercuri virtuoase” care duc la rezultate benefice uimitoare

Daca simti ca ti se intampla si tie sau ca intr-un anume fel povestea lui Dan e si povestea ta, arunca te rog o privire pe documentul de mai jos in care o sa gasesti idei practice pentru combaterea amanarilor dar si o lista cu principalele lucruri pe care le poti face imediat, incepand de astazi.

Analizeaza, ia decizii bune si schimba ceva. Nu mai amana nici o secunda!

Sunt alaturi de tine,
Eliade

P.S. Descarca documentul Remedii pentru tratarea Procrastinarii si vei afla 25 de cai prin care poti sa iti atingi mai usor obiectivele si prin care viata ta devina mai frumoasa si mai usoara!

înapoi la noutăți

Fii un manager informat

Abonează-te și vei primi periodic sfaturi utile și conținut exclusiv de la echipa noastră de consultanți.
Înscrie-te și vei primi chestionarul de autoevaluare "Eu - managerul".